PEGI klasifikacija, oznake i njihovo značenje

Panevropski sistem za informacije o igrama (PEGI) funkcioniše u više od 35 evropskih država, među kojima je i Srbija. Sistem je veoma jednostavan: PEGI organizacija procenjuje određeni digitalni sadržaj i dodeljuju mu standardizovane oznake kojima proizvođači tog sadržaja obeležavaju svoj proizvod. Na roditelju je samo da uoči standardizovanu oznaku i na osnovu nje proceni da li je sadržaj adekvatan za njegovo dete. Oznake sa kojima ćete se sresti i njihovo značenje pogledajte u ovoj tabeli:

Smatra se prikladnim za sve starosne grupe. Igra ne bi trebalo da sadrži ikakve prizore koji bi mogli da uplaše mlađu decu. Prihvatljiv je vrlo blag oblik nasilja (u komičnom kontekstu ili dečjem okruženju). Psovke ne smeju biti prisutne.
Sadržaj igre sa scenama koje mogu da izazovu strah kod mlađe publike trebalo bi spadati u ovu kategoriju. Dozvoljeni su vrlo blagi oblici nasilja (podrazumevano, nerealistično ili neopširno nasilje) kao i vulgarnost.
Igre koje prikazuju nasilje u malo većoj meri između izmišljenih likova ili nerealistično nasilje između ljudskih likova. Seksualni nagoni ili seksualne posture mogu biti prisutni, dok svako psovanje mora biti blago. Kockanje, baš kao u stvarnom svetu, takođe može biti prisutno. (npr, kartaške igre koje bi ljudi u stvarnosti igrali za novac).
Ova ocena se koristi u onim igrama kada prikaz nasilja (ili seksualne aktivnosti) dostiže nivo koji izgleda isti kao i u stvarnom svetu. Upotreba psovki može biti ekstremnija. Konzumiranje duvana, alkohola ili ilegalnih droga takođe može biti prisutna.
Klasifikacija za odraslu publiku se primenjuje kada nivo nasilja dolazi do nivoa gde ono postaje grubo nasilje, odnosno nasilje bez određenog motiva i nasilje protiv bespomoćnih likova. Konzumiranje ilegalnih drogi, eksplicitne seksualne aktivnosti i psovke su takođe prisutne.

Opisi sadržaja

Igra sadrži prikaze nasilja. U igrama sa ocenom PEGI 7 ovo može biti samo nerealno ili nedetaljno nasilje. Igre sa ocenom PEGI 12 mogu uključivati nasilje u fantastičnom okruženju ili nerealno nasilje nad likovima sličnim ljudima, dok igre ocenjene sa PEGI 16 ili 18 imaju realističnije nasilje.
Igra sadrži neprikladan govor. Ovaj deskriptor se može naći u igrama sa PEGI 12 (blage psovke), ili PEGI 16 i PEGI 18 (npr. seksualne uvrede ili bogohuljenje).
Igra sadrži prikaze etničkih, verskih, nacionalističkih ili drugih stereotipa koji bi mogli podtaknuti mržnju. Ovaj sadržaj je uvek ograničen sa PEGI 18 (i verovatno krši državne krivične zakone).
Igra se odnosi na ili prikazuje upotrebu ilegalnih droga, alkohola ili duvana. Igre sa ovim deskriptorom sadržaja su uvek PEGI 16 ili PEGI 18.
Ovaj deskriptor sadržaja može pratiti ocenu PEGI 12 ako igra uključuje seksualno prikazivanje ili nagoveštavanje, ocenu PEGI 16 ako postoji erotska golotinja ili seksualni odnos bez vidljivih genitalija ili ocenu PEGI 18 ako u igri postoji eksplicitna seksualna aktivnost. Za prikazivanje golotinje u ne-seksualnom sadržaju nije potrebna posebna starosna kategorija, a ovaj opis ne bi bio potreban.
Igra sadrži elemente koji podstiču ili podučavaju kockanje. Ove simulacije kockanja odnose se na igre na sreću koje se obično izvode u kazinima ili kockarnicama. Neki stariji naslovi mogu se pronaći sa oznakama PEGI 12 ili PEGI 16, ali pošto je PEGI promenio ovaj kriterijum klasifikacije 2020. godine, nove igre sa ovakvim sadržajem uvek su označene sa PEGI 18.
Ovaj deskriptor se može pojaviti kao „strah“ u igrama sa PEGI 7 ako sadrži slike ili zvuke koji mogu biti zastrašujući ili da plaše malu decu, ili kao „horor“ u igrama sa višom ocenom koje sadrže umerene (PEGI 12) ili intenzivnije i trajne (PEGI 16) horor sekvence ili uznemirujuće slike (ne nužno uključujući nasilni sadržaj).
Igra nudi igračima mogućnost kupovine digitalne robe ili usluga u stvarnoj valuti. Takve kupovine uključuju dodatni sadržaj (nivoi bonusa, odeća, predmeti za iznenađenje, muzika), ali i nadogradnje (npr. za onemogućavanje oglasa), pretplate, virtuelne kovanice i druge oblike valute u igri.

 

Više detalja o PEGI oznakama možete pogledati na njihovom zvaničnom sajtu https://pegi.info/sr

 

speech search
Sačekajte malo...
Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing