Starfield je stigao!

Video Igre 08.09.2023
Autor
Luka Zlatić

Čekanju koje traje već preko pet godina je konačno došao kraj. Akciona RPG igra Bethesda Game Studios-a, Starfield, je od danas dostupna igračima na PC-u i Xbox Series X/S konzolama. Uskočite u vaše svemirske letelice i istražite nastanjene sisteme, udaljene 50 svetlosnih godina od našeg Solarnog sistema, koji pokušavaju da održe nestabilni mir dvadeset godina nakon rata kolonija. Starfield je prva nova intelektualna svojina (IP) Bethesda-e u poslednjih dvadeset i pet godina, a čuveni direktor Tod Hauvard je opisao igru kao ‘’Skyrim u svemiru’’. Obožavatelji Skyrim-a znaju koliki trag je ova igra ostavila na RPG žanr, i industriju generalno, ali da li će isto poći za rukom svemirskoj avanturi Starfield.

Kao i u svakoj RPG igri, do sitnih detalja kreirajte vašeg nemog protagonistu i spolja, i iznutra. Od izbora istorije vašeg karaktera zavisi i koje početne veštine ćete dobiti. Kako napredujte otvorićete dodatne osobine koje mogu da vam pomognu, ali i odmognu. Međutim, kroz rešavanje kvestova i pomoću određenih aktivnosti možete ukloniti one koje vam komplikuju istraživanje svemira, i preko 1000 planeta koje se nalaze u Starfiled-u. A tu je i veliki broj svemirskih stanica, i Meseci planeta koje takođe možete da posetite. Većina ovih lokacija se proceduralno generiše i sadržaji na njima su ručno izrađeni u zavisnosti od zvezde tog sistema, atmosfere i drugih faktora.

Pre nego što slete na ove planete, i druga prirodna i veštačka nebeska tela, igrači mogu da ih skeniraju i vide koje prirodne resuse mogu naći na njima. Ovi resursi će vam pomoći u pravljenju velikog broja recepata, a pored istraživanja možete izgraditi i kamp koji vam može poslužiti kao privremeno prebivalište ili magacin za bitne resurse. U kampovima možete napraviti i laboratorije u kojima možete istražiti nove alate, i saznati koji resursi su vam potrebni da ih kreirate. Takođe možete i da poboljšate ajteme koje već posedujete, a sve ove opcije su podeljene u nekoliko kategorija poput farmakologije, nauke i tehnike, oružje i slično. U svemirskim ekspedicijama će vam pomoći i različiti džetpekovi, a sigurni ćete ih primeniti i u borbama.