Profesionalne grafičke table za crtanje za najrazličitije kreativne stilove

Hardware 04.09.2023
Autor
Miloš Karaklajić

Recite zbogom olovci i papiru jer sada postoji novi način da pokažete vašu kreativnost. Mnogi su mislili da će trebati dosta vremena dok ne dobijemo tablete za crtanje, ali rapidna evolucija tehnologije je učinila da već danas imamo širok spektar proizvoda koji će vam pomoći da kreirate svoja najbolja digitalna dela.

Bez obzira na kom materijalu umetnici crtaju, oni se moraju prilagoditi toj površini. Međutim najbolje grafičke table za crtanje će učiniti da se naviknete na njih neverovatno lako. Pored ove pogodnosti, table vam dozvoljavaju i da nacrtate male i komplikovane oblike sa lakoćom u poređenju sa mišem, mogu meriti i najmanju količinu sile kako bi vam dale izuzetnu kontrolu, a i minimiziraju hronične povrede kao što je sindrom karpalnog tunela.

Od tableta sa sopstvenim ekranima, do aparata koji moraju da se povežu sa eksternim monitorom, i prenosivih opcija. Bilo da tek ulazite u svet digitalne umetnosti, ili ste učenik koji se vraća u školu ili iskusni profesionalac, ovi virtuelni komadi papira su idealna rešenja za vaše projekte. Izdvojićemo samo nekoliko iz naše ponude koji su definitivno proizvodi koji će vam služiti godinama. 

Wacom Cintiq Pro 24

Wacom je jedan od lidera u industriji kada su u pitanju grafičke table za crtanje, a ljubitelji pen display aparata će u Cintiq Pro 24 naći aposlutno sve što im treba. Iako se radi o skupljem proizvodu, zaista dobijate to što platite poput neverovatnog ekrana, veoma pouzdan softver, i odlično iskustvo dok crtate. Možete očekivati LCD ekran od 24 inča, rezolucije 4K (3840x2160 piksela) sa najboljom preciznošću boja u industriji (1.07 milijardu boja), tako da možete lako da vidite svaki mali detalj ili potez na vašem umetničkom delu, dizajnu ili fotografskom projektu. Wacom Cintiq Pro 24 vam daje najviše onoga što mnogi crtači smatraju neprocenjivim - a to je prostor.

Cintiq Pro 24 dolazi sa Wacom Pro Pen 2 olovkom koju koriste i drugi uređaji od Wacom-a, a podržava i Wacom Pro Pen 3D koji vam pruža potpunu kontrolu priliko crtanja u 3D-u. Radna površina iznosi 522x294 mm, a nivo pritiska olovke i gumice je 8192. Vreme odziva ovog tableta je 14 ms, a tabla ima nešto preko sedam kilograma, i dimenzija je 677x394x47 mm. Od priključaka imate ulaz za slušalice, ćetiri USB3 porta, po jedan USB C, HDMI 2.0, DP, i dva USB A porta. Tu je takođe i ugrađeni mikrofon. Pored toga što je sjajan za crtanje Wacom Cintiq Pro je napravljen od 90% reciklažnih materijala, tako da je sjajan i za životnu sredinu.

Wacom Cintiq 16’’

Manji i pristupačniji brat Cintiq Pro 24 je Wacom Cintiq sa ekranom od 16 inča. U ovom manjem paketu od 422x285x25 milimetara dobijate ekran rezolucije 1920x1980 piksela (Full HD), sa 16.7 miliona boja i odzivom od 25 ms. Radna površina iznosi 344x194 mm, a na njoj možete koristiti Wacom Pro Pen 2 sa 8192 nivoa pritiska, koji nema baterije u sebi, tako da je punjenje nepotrebno i nema kablova. Olovka takođe automatski prepoznaje i nagib pod kojim crtate, a noge koje možete da izvučete iz uređaja će ga držati pod uglom od 19 stepeni za bolju ergonomiju.

Od ulaza na Wacom Cintiq 16 imate tri u jedan port za kablove, a proizvod je izuzetno lagan i nema ni dva kilograma. Karakteristike koje još izdvajaju ovaj tablet za crtanje je kontrast ekrana od 1000:1, osvetljenje 210 cd/m2, a sve ove detalje možete videti i iz 176/176 ugla. Dok je Wacom Cintiq Pro 24 odabir mnogih profesionalaca iz industrije zabave, Cintiq 16 je odličan paket za kreativne početnike koji žele grafičku tablu za crtanje srednje veličine.

Wacom Intuos Pro

Pored toga što je ovo jedna od najpopularnijih grafičkih tabli za crtanje, Wacom Intous Pro serija dolazi u tri veličine: S, M, i L. Koja god da veličina vam je potrebna, Intuos Pro serija ima sve što je potrebno početnicima i profesionalcima. Svaki Intuos Pro dolazi sa bežičnim Wacom Pro Pen 2 za koji vam nije potrebna ni baterija, nivoom pritiska od 8192, bluetooth i usb konekcijom za PC i Mac operativne sisteme. Razlike u modelima su mnoge, ali bilo koju veličinu da izaberete ne dobijate inferiorniji proizvod spram drugog.

Najmanja verzija ima samo 450 grama, dok srednja i velika teže 700, odnosno 1300 grama. Dimenzije Wacom Intuos Pro S su 269x170x8.45 mm, M varijanta je 338x219x8 mm, a L 430x287x8 mm. Radne površine su 160x100 mm (S), 224x148 (M), 311x2016 mm (L), na ekranima rezolucije 5080 lpi (linija po inču). Na Intuos Pro S ćete naći šest ExpressKeys-a, dugmiće koji mogu služiti kao prečice za aplikacije, a Intuos Pro M i L imaju po osam ovakvih dugmića. Seriju Intuos Pro mogu koristiti levaci i dešnjaci, i ovo je samo još jedan od razloga zašto ova serija modela zadovoljava zahteve gotovo svih umetnika. Wacom Intuos Pro modeli ne prave kompromise u kvalitetu, kompaktni su i imaju veliku radnu površinu, i pružaju vam do sada neviđenu slobodu.

speech search
Sačekajte malo...
Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing