Playstation 5 konzola budućnosti

Hardware 05.01.2023
Autor
Miloš Karaklajić

Playstation 5 – dugoočekivana konzola za prave igrače

Meta opis: Nova moćna Playstation 5 konzola dolazi sa poboljšanim performansama I novim DualSense kontrolerom.

Za PlayStation 5 u svetu kažu da je najveća konzola ikada I proizvođač Sony je isporučuje zajendo sa stalakom. Ono što novi ponosni vlasnici Playstation 5 konzole moraju da znaju na startu je da je moraju držati na stalku bilo da je koriste u vodoravnom ili horizontalnom položaju. Postoje dva razloga, prvi je taj da su bočne stranice konzole neravne, a drugi je bolje hlađenje.

Kada prvi put raspakujete Playstation 5 konzolu iznenadiće vas svojim gabaritom. U horizontalnom položaju zajedno sa stalkom visoka je čak 40.6cm I može predstavljati problem zbog visine pojedinih polica ali u svakom slučaju uvek ostavite 5 do 10cm prostora kako bi konzola imala prostora za dotok hladnog vazduha radi hlađenje.

Unapređeno hlađenje je glavni razlog zašto je PlayStation 5 konzola ovih dimnezija. S više prostora za strujanje vazduha unutar konzole, PlayStation 5 je praktično beščujna konzola. Tečni metal koji umesto obične termalne paste provodi toplotu s procesora na hladnjak garancija je da Playstation 5 neće postati bučniji posle nekoliko godina korišćenja.

Performanse nove Playstation 5 konzole

Unutar impozantnog kućišta skriva se AMD-ova tehnologija i poneko prilagođeno rešenje poput NVMe SSD diska performansi koje su još uvek nenadmašne čak i na snažnijim i skupljim računarima.

RDNA 2 grafika snage 10.28 teraflopsa sposobna je da gura 4K rezoluciju uz ray-tracing tehnologiju i do 120 FPS-a. AMD-ov procesor Zen 2 s 8 jezgara na taktu od 3.5GHz značajno je nadograđen u odnosu na PS4. 16GB GDDR6 RAM memorije zajedno s NVMe SSD-om prostora 825GB i propusnosti podataka od čak 5.5GB/s zaokružuju ovaj impresivni sistem.

Nova konzola PlayStationa 5 video igare pokreće u 4K rezoluciji, ali to ne znači da morate imati televizor koji podržava 4K jer ćete I na manjim rezolucijama primetiti velike količine detalja tokom igranja.

Trenunto Sony Playstation 5 dolazi sa 825GB prostora na hard disku I po specifikacijama proizvođača do sada sa neviđenim performansama. Ovaj HDD je razvijen specijalno za Playstation 5 od strane kompanije Sony I njenih partnera.

Operativni sistam konzole Playstation 5 zauzima 158GB prostora na disku I na raspolaganju vam preostaje impresivnih 667GB.

PlayStation 5 je u odnosu na prošle generacije ostvario jedan od najvećih skokova po pitanju grafike i samog izvođenja. Učitavanje igara je gotovo momentalno tako da više nema onih praznih ekrana koji nas obaveštavaju da je učitavanje u toku.