Oslobodite kreativnost i stvorite svoje dizajne sa novim 3D štampačima

Hardware 17.11.2023
Autor
Nadja Zagorac

Iako još uvek ne možemo da nazovemo 3D štampanje modernom tehnologijom, moglo bi se reći da se ona trenutno nalazi u svojim tinejdžerskim godinama. Tokom poslednje decenije videli smo dosta promena na tržištu 3D štampača, i ovi aparati su postali dosta jeftiniji, lakši za nameštanje i rad, a i mnogo su pouzdaniji. Mnoge će iznenaditi cene novih modela štampača, jer su mnoge funkcije, koje su krasile najbolje proizvode, migrirale na jeftinije modele. Danas je tržište 3D štampanja jače neko ikad ranije, a to znači i da je pravi momenat da i vi iskusite kako to izlgeda kada prenesete vaša remek-dela sa papira u realnost. Štampanje 3D kreacija je svima mnogo pristupačnije nego prethodnih godina, a štampače koje ćemo vam predstaviti u nastavku su savršen dokaz za to.

 

Elegoo Mars 3 Pro 3D Printer 4K

 

Mnogi smatraju da je ovo najbolji 3D štampač od kompanije Elegoo. Štampač koristi rezin (visoko viskozna supstanca koja se pretvara u plimere) i kombinuje visokokvalitetnu štampu i sjajne performanse. Na Elegoo Mars 3 Pro štampaču se nalazi monohromski LCD ekran od 6,6 inča sa kaljenim staklom protiv ogrebotina koje se može zameniti. Staklo je 9H tvrdoće, za bolju propustljivost svetlosti u rezoluciji 4098x2560, koja vam omogučava da vidite sve fine detalje vašeg modela. Unapređeno površinsko COB sočivo se sastoji od 36 visokointegrisanih UV LED svetala, koje u kombinaciji sa Fresnel sočivom isporučuje ravnomeran talas od 405nm za glatku završnu obradu površina i neverovatan kvalitet vaših modela.

Štampač poseduje veliku površinu izrade od 143,43×89,6×175mm, pa možete da štampate velike modele, ili da ga iskoristite za serijsku štampu da uštedite vreme. Mars 3 Pro štampa brzinom od 30-50 mm/h, i ima XY rezoluciju od 35 µm. Svaki deo ovog aparata je dizajniran da vam pruži pouzdanost, a čak poseduje i neklizajuće šrafove na donjoj strani za bolju stabilnost tokom rada. Uređaj dolazi i sa prečiščivačem vazduha sa ugrađenim filterom od aktivnog uglja koji ukljanja miris rezina i oštra isparenja. Bakarne toplotne cevi i snažan ventilator za hlađenje će produžiti životni vek ovom 3D štampaču, a ukoliko želite da zamenite ili dodate još neki deo, kod nas ćete naći i veliki broj dodatne opreme za ove aparate.

Anycubic Vyper

 

Anycubic Vyper je 3D štampač gde se susreću velika razmera i jednostavnost. Ovaj FDM štampač je pogodan za početnike, ali i korisnike koji već imaju iskustva sa 3D štampanjem. Ukoliko vas je impresionirala radna platforma prethodnog modela, onda će vas Vyper-ova površina od 260x245x245 mm tek oduševiti. Za velike snove potrebna je i velika radna površina, a Vyper je posvetio ovoj kocki čak 20% više prostora od rivala. Veća platforma za štampanje znači više slobode, i da ne morate da ograničavate vaše kreacije, jer platforma podržava predmete do veličine standardne košarkaške lopte. Ono što posebno izdvaja Anycubic Vyper u ovom cenovnom rangu je opcija za leveling koja je važan korak za uspešno 3D ptampanje. Štampač ima automatsko podešavanje nivoa u 16 tačaka, što značajno unapređuje pripremu za svaku štampu.

LCD od 4.3 inča je šareniji, transparentniji i svetliji od tradicionalnih TFT ekrana, a ekran je i osetljiv na dodir tako da je intuitivniji od kontrole preko dugmića. Zahvaljujući njegovom jedinstvenom ekstruderu, Vyper može da dostigne maksimalnu brzinu štampanja od 180 mm/s, ali je tipična brzina štampanja 80 mm/s. Ovo je i dalje veoma brzo u poređenju sa konkurencijom u ovom cenovnom rangu. Štampač težine 10 kilograma ćete sastaviti za samo nekoliko minuta, a unapređeni hardver unutar njega ga je učinio veoma tihim, dok operativni sistem funkcioniše izuzetno glatko. Nakon štampanja, korisnici su često u dilemi na koji način da odvoje model od aparata, ali Anycubic se specijalno pozabavio ovim delom štampača. Jednostavno izvucite kompletnu fleksibilnu platformu od čelika, savijte je golim rukama, i model će se odvojiti od nje. Podloga od karborundovog stakla će ostati ravna decenijma, otporna je na rđu i ne zahteva nikakvo održavanje.

 

Elegoo Neptune 4 Pro

 

Naptune 4 Pro je dizajniran da bude brz i efikasan. Ovo je FDM 3D štampač čija će vas brzina veoma impresionirati. Kreatori su uporedili prethodni Neptune model i Neptune 4 Pro, koji je štampanje indentične figure završio za svega pola sata, dok je njegov stariji brat tek završio prvu polovinu modela za isto ovo vreme. Ne toliko iznenađujuće, ako znamo da je maksimalna brzina štampanja Naptune 4 Pro 3D štampača 500 mm/s, ali se preporučuje da aparat radi na brzini od 250 mm/s. Aparat podržava i neke napredne funkcije kao što je oblikovanje inputa, i unapređenje pritiska za stvaranje tačnih i glatkih modela. Štampač je spreman za rad od istog momenta kada ga otpakujete, sem par komponenti koje možete instalirati sa alatom koji dolazi uz aparat.

 

 

Klipper matična ploča i procesor sa četiri jezgra izvršavaju svaku komandu brže, a štampač ima već instaliran firmware, tako da nećete gubiti vreme na osposobljavanje uređaja. Veličina štampe Naptune 4 Pro-a je 225x225x265 mm, a štampač je i lakši od prethodnog Neptune modela jer ima svega osam kilograma. Softver za rezanje modela automatski prepoznaje veličinu i aktivira finu grejnu zonu ukoliko veličina premašuje centralnu zonu grejanja, a ove dve particije je moguće i ručno uključiti i isključiti. Neptune 4 Pro sadrži i automatsko nivelisanje površina, efikasni rashladni sistem sa nekoliko ventilatora, a ukoliko vam nestane električne energije aparat ima i power loss recovery funkciju. Štampač kotrolišete pomoću ekrana visoke rezolucije od 4,3 inča koji se može odvojiti od aparata, i na njemu možete da unapred vidite kako će izgledati vaš model nakon štampe, a možete i da pauzirate štampanje ukoliko želite da nadgledate proces ili napravite izmene.

speech search
Sačekajte malo...
Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing