EA Sports UFC 5 još jednom brani šampionski pojas mma simulacija

Video Igre 06.11.2023
Autor
Miloš Karaklajić

Nakon tri godine pauze Electonic Arts nas ponovo vraća u oktagon sa najvećim mma zvezdama na planeti. Ovog oktobra je stigao peti nastavak mma simulacije od kako je Electronic Arts preuzeo licencu od THQ-a, a javnost je u julu 2023. godine saznala da ćemo dobiti još jednu igru u franšizi koja traje od 2014. godine. Za razliku od prethodnih igara koje su koristile Ignite endžin, EA Sports UFC 5 pokreće Frostbite endžin. Zato je grafika ove godine i izgled skeniranih boraca neverovatan, osvetljenje funkcioniše baš kao što bi trebalo, i pred nama je sigurno najlepša mma igra do sada.

Kada pričamo o prezentaciji, važno je i znati da je ovo tek druga EA Sports igra koja je dobila M rejting od Entertainment Software Rating Board-a (ESRB), i to znači da će povrede boraca izgledati realnije. Ako niste ljubitelj krvi i znoja, onda možda dva puta razmislite da li je ovo baš igra za vas. Sigurno ćete na vašim borcima videti dublje posekotine i više otoka kako vatreni obračuni u oktagonu teku. Ako stvari postanu previše brutalne, intervenisaće lekar da bi utvrdio da li tuča treba da se nastavi. Još jedan realističan detalj. I u pauzama između rundi ćete videti nove scene i reakcije vaših boraca, i tima trenera, na vaše performanse u prethodnoj rundi, ili na povrede koje ste zadobili. M rejting znači i da će uvrede i rasprave boraca u sinematiksima pre meča sadržati autentičan jezik, tako da ponašanje boraca i trenera takođe izgleda realističnije.

U EA Sports UFC 5 možete da izaberete brojne borce iz različitih kategorija muške i ženske divizije. Omot ove igre krase ženski UFC flyweight šampion Valentina Ševčenko, i Aleksander Volkanovski koji je trenutno najbolji featherweight borac u UFC-u. Pored njih pred vama je i selekcija deset boraca iz teške kategorije, šest iz poluteške, četrnaest boraca iz srednje kategorije kao i iz velter kategorije, dvadeset i dva borca iz lake kategorije, sedamnaest iz pero kategorije, dvanaest iz bantam kategorije, četiri iz muva kategorije, a ovo su samo borci iz muške divizije. Očekujemo i da će DLC borci još više proširiti ovu listu u narednim mesecima. Ako volite da igrate karijeru onda ćete morati da napravite vašeg borca (ili izaberete zvezdu sa minimalnim statistikama), i probijate se kroz UFC rangove sa krajnjim ciljem da postanete najbolji borac svih vremena i postavite nove UFC rekorde.

Tu su i drugi modovi za one koji ne žele da se bore protiv boraca koje kontroliše kompjuter kao što su onlajn karijera i Ranked Championship. Blitz je još jedan od ovih onlajn modova u kojem se takmičite u nizu brzih eliminacionih turnira. Međutim, EA Sports UFC 5 ima svašta i da punudi igračima koji ne žele da učestvuju u onlajn bitkama, i omogućava vam da kreirate mečeve sa vašim pravilima, jedinstvene događaje, ili čak da budete smešteni u situacije u borbama koje su se održale na nekom UFC događaju tokom istorije ovog sporta.